Wetenschappelijk onderzoek

Onze huisartsenpraktijk werkt mee met wetenschappelijk onderzoek
Onze huisartsenpraktijk stelt gegevens ter beschikking voor wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC. Voor dit onderzoek zijn medische gegevens nodig van vele duizenden patiënten over een lange periode. De basis hiervoor zijn de gegevens die uw huisarts bij uw bezoek vastlegt in de computer. Uw naam en adres blijven alleen bij uw huisarts bekend. Uw zorggegevens worden vóór gebruik in de database gepseudonimiseerd. Dit betekent dat de gegevens anoniem zijn voor de onderzoeker, en dat alleen uw huisarts, als het nodig is, uw identiteit weer kan achterhalen.

Het doel van dit onderzoek is om de zorg voor de inwoners van Nederland en in het bijzonder van de regio Rijnmond te verbeteren.

Dit onderzoek wordt gedaan door de afdeling Medische Informatica en de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. De afdeling Medische Informatica richt zich op heel Nederland en doet dit onder de noemer ‘IPCI’ (Integrated Primary Care Information). De afdeling Huisartsgeneeskunde concentreert zich op de regio Rijnmond onder de noemer ‘Rijnmond Gezond’. De data die deze twee afdelingen gebruiken zijn hetzelfde, de vragen die ze ermee gaan beantwoorden kunnen wel wat verschillen.
Vragen die beantwoord kunnen worden met deze data zijn bijvoorbeeld:
• Leidt gebruik van een geneesmiddel tot het verdwijnen van de klachten en hoe snel?
• Hoeveel en welke bijwerkingen treden er op bij de verschillende geneesmiddelen?
• Hebben kinderen die wonen in de meest vervuilde wijken van Rijnmond vaker lichamelijke klachten?
• Wat zijn risicofactoren voor veel voorkomende aandoeningen?
U kunt op de beide websites meer lezen over het onderzoek binnen de twee projecten.

Uw gegevens
Wij mogen uiteraard niet zomaar uw gegevens delen met de onderzoekers. Deze gegevens zijn beschermd volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Gegevens zoals uw naam, adres, woonplaats en BSN worden dan ook niet doorgegeven aan de onderzoekers. De onderzoekers kunnen niet zien van welke patiënt deze afkomstig zijn.
Heeft u bezwaren tegen het gebruik van uw gegevens voor dit onderzoek? Meld dit dan bij uw huisarts of de praktijkassistente. Uw gegevens zullen dan niet worden gebruikt.

Naar archief

Actueel

20/12

Wijzigingen praktijk per 1 januari 2024

Huisartspraktijk Koch wenst u prettige feestdagen en een fijne jaarwisselin...

Lees meer
06/11

Liften buiten gebruik ivm onderhouden

Op donderdag 9 november worden er voorbereidingen getroffen voor de liftmod...

Lees meer
Archief